Categories: FundacióPublished On: 16 d'octubre de 2023

El càlcul del Valor Social Integrat (VSI), també conegut com a Comptabilitat Social, es va desenvolupar per donar resposta al repte que tenen les organitzacions, especialment les no lucratives, per determinar i quantificar el valor social que generen a la societat. És a dir, traduir en diners el valor que aporten a la societat.

Són moltes les persones que es pregunten què és el Valor Social Integrat. El càlcul de l’VSI es basa en una metodologia que compta amb el reconeixement d’institucions acadèmiques de renom. Té per objectiu permetre les organitzacions identificar, quantificar i monetitzar aquest valor des de la perspectiva dels seus grups d’interès. Per tant, parteix del supòsit que el valor d’una organització no s’ha de determinar exclusivament mitjançant indicadors econòmics, com es fa actualment, sinó mostrar el valor creat i compartit als grups d’interès i la societat.

Som – Fundació i l’VSI

Som – Fundació calcula el seu VSI des de 2016, exceptuant els anys de pandèmia. No obstant això, donat el nou context estructural de la nostra entitat per la fusió per absorció de la Fundació Terres de Lleida, així com el nou context legislatiu, hem decidit revisar i actualitzar les variables de valor i els seus indicadors, per tal que mostrin una imatge més fidel a l’actualitat.

personas con discapacidad reunidas

El càlcul del VSI implica els col·lectius que tenen relació amb Som – Fundació, tant interns com externs. Així, han participat tant en definir les variables de valor com en la seva quantificació les persones a qui donem suport, les persones voluntàries, membres de l’equip, membres del patronat i persones del programa Som Futur, entre altres.

Una vegada establertes aquestes variables, s’han de quantificar de forma monetària. Aquest procés es porta a terme a partir dels proxies, que s’entenen com la quantitat monetària aproximada establerta per estimar i quantificar el valor d’un indicador, essent aquest el més objectiu i prudent possible.

VSI som fundació

Així les coses, podem saber dades tan rellevants com que generem 5,31 € de retorn a la societat per cada euro públic invertit en la nostra entitat.

Novetat: el Valor Social Emocional

A més a més, enguany s’ha tingut en compte el valor emocional que generem en les persones usuàries. Aquest valor, si és superior a 5, té un efecte multiplicador, però si és inferior, resta valor als resultats que s’han obtingut. En el nostre cas, hem multiplicat el nostre VSI per 1,28 €, la qual cosa fa que el valor socioemocional brut total que generem a la societat sigui de més d’11 milions d’euros.

vsi som fundacio

Quantificar el valor social que genera a la societat una entitat del tercer sector ha estat sempre un repte complex de mesurar. La metodologia del Valor Social Integrat proposa la seva mesura fent una integració de la contribució econòmica amb la contribució social percebuda pels seus grups d’interès, la qual cosa és molt interessant per posar en valor la feina que fem les entitats no lucratives.

Consulta l’informe complet del nostre Valor Social Integrat a l’apartat de Transparència de la nostra web.

Compartir