Som – Fundació ha participat en un estudi estatal per identificar per què les persones amb discapacitat intel·lectual no denuncien quan són víctimes d’un delicte. Ho ha fet en col·laboració amb l’Asociación Liber, que ha abordat la problemàtica de les infradenúncies de delictes comesos contra persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d’un fenomen que afecta a nombroses víctimes de delictes que, per diverses raons, opten per no denunciar davant les autoritats competents. Fruit d’aquesta investigació, han presentat un estudi estatal i dos protocols d’actuació, elaborats aquests últims en col·laboració amb Clínica Jurídica de la Universidad Rey Juan Carlos.
El context de les infradenúncies
La infradenúncia és un fenomen que es produeix quan una persona o un grup de persones són víctimes d’un delicte, però per diverses raons no el denuncien a les autoritats competents. És un fenomen complex, on hi conflueixen diversos factors i varien segons el tipus de delicte, les circumstàncies i el context socioeconòmic de cada individu.
Pel que fa al perfil de les víctimes, la majoria són dones, persones que viuen de manera independent (amb o sense suports) i amb poques necessitats de suport o necessitats de suport per a qüestions puntuals. És molt rellevant també 1 de cada 3 víctimes de delictes no denunciats presenten altres discapacitats, a més de la discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Pel que fa als tipus de delictes, els relacionats amb l’abús de poder, sobretot els abusos econòmics i els delictes relacionats amb les violències masclistes, incloent-hi la violència sexual, són els que apareixen amb més freqüència, tot i que també trobem evidències d’estafes o robatoris.
La infradenúncia constitueix un repte
Les infradenúncies no només tenen un impacte directe en les víctimes, sinó que també contribueixen a la impunitat dels perpetradors, a la manca de prevenció de futurs delictes i al deteriorament de la confiança en les autoritats.
En aquest context, Liber ha desenvolupat dos protocols, un dirigit a professionals i un altre a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Aquests protocols proporcionen informació essencial sobre delictes, el procés de denúncia i ofereixen pautes per acompanyar les víctimes, amb l’objectiu d’evitar les infradenúncies i promoure la justícia.
Liber insta la societat a prendre consciència de la importància de denunciar els delictes i a utilitzar els recursos disponibles per combatre la impunitat. L’estudi complet, els resums executius, un d’ells en lectura fàcil, i els protocols estan disponibles per a la consulta a la seva web.