Categories: Suport a la presa de decisionsPublished On: 11 de març de 2024

El dies 7 i 8 de març una expedició de Som – Fundació formada per 8 persones treballadors i treballadores i persones a qui donem suport va assistir al II Congrés Estatal sobre el Dret a Decidir amb Suports, organitzat per l’Asociación Liber y celebrat a Saragossa. De l’Àrea Social hi van anar Raúl Olivera, referent tècnic i Raül Martínez, referent social. També hi van anar el responsable de l’Àrea Jurídica, Antonio Ferrer i el gerent, Josep Tresserras, que alhora és vicepresident de Liber. A més, ens varen acompanyar 4 persones a qui acompanyem: Isaac Palazón, Jordi Carrasco, José Manuel García y Asun Serrano, promotora del grup de drets sexuals i reproductius de Liber.

Grupo personas en congreso Liber

El congrés es va caracteritzar per una alta participació de persones amb discapacitat a qui acompanyem totes les entitats de suport que formem part de Liber. Aquest fòrum estatal va abordar diverses qüestions sobre els drets de les persones amb discapacitat i el dret a decidir amb els suports. També el desplegament de la Llei 8/2021 en els seus quasi 3 anys d’existència. La trobada va reunir experts i expertes de alt nivell en l’àmbit jurídic i social que van debatre juntament amb els protagonistes d’aquest congrés.

Però també va comptar amb testimonis de les persones a qui acompayem. Els seus testimonis van enriquir la perspectiva legal i van aterrar la nova norma. Així, van recordar que els suports han d’estar ajustats a les voluntats i preferències de cada persona i que aquests s’han d’adaptar als diferents períodes de vida de l’individu i el seu grau de necessitats de suport.

Protagonistes

Raúl Olivera, referent tècnic de la nostra entitat, va protagonitzar una de les conferències amb Isaac Palazón, persona a qui acompayem amb grans necessitats de suport. Ambdós van remarcar la importància de conèixer bé a les persones i veure el món des de la seva perspectiva, ja que per a les persones hi ha moltes decisions importants que per a nosaltres igual no són rellevants, però són determinants en el seu dia a dia. Raúl va afegir que la tasca dels professionals resideix en atendre allò que és important per a la persona i donar-li suport en aquestes decisions.

8M

El congrés es va celebrar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. En aquest marc, Asun Serrano va destacar la importància de respectar els drets sexuals i reproductius de les dones amb discapacitat. El seu compromís amb aquesta causa posa de relleu la necessitat de promoure la inclusió i la igualtat d’oportunitats per a totes les dones, independentment de les seves capacitats.

En les ponències de cada taula es va debatre sobre el respecte a la voluntat i les preferències de les persones amb discapacitat, els problemes i solucions en el suport a la presa de decisions, els efectes de la reforma i els reptes per a un desplegament efectiu de la Llei.

En el debat, es van identificar adversitats que la Llei 8/2021 ha d’enfrontar. Una de les qüestions tractades va ser el retard en la revisió de sentències. En la ponència de Juan Manuel Fernández Martínez, Vocal del Poder Judicial i President del ‘Fòrum Justícia i Discapacitat’, al respecte, va assenyalar que “en aquests moments les revisions de les sentències antigues són el gran problema que hi ha en l’aplicació de la Llei. Quan aquestes es van aprovar, no hi havia un registre del nombre de procediments que hauria de revisar”.

En aquesta línia, Josep Tresserras, gerent de la nostra entitat i vicepresident de Liber, va dir que cal posar atenció en el desplegament de la col·laboració amb l’Administració de Justícia davant la qual podem fer valer la nostra experiència amb les persones i defensar un finançament digne tant per a les persones que així ho necessitin, com per a les persones, físiques o jurídiques, que presten suports”.

🔶 Vols saber com funciona el nostre sistema de suport a la presa de decisions. Fes clic aquí!

🔶 Vols llegir la notícia sencera de com va anar el congrés? Fes clic aquí!

Compartir