Som – Fundació ha col·laborat amb l’estudi de l’Asociación Liber que analitza els principals factors de complexitat de les persones a qui donem suport. Aquest estudi revela que el 64,4% de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament acompanyades per entitats de suport presenten entre un i tres factors de complexitat alhora, segons l’informe Factors de Complexitat en el Suport a la Presa de Decisions. Aquest estudi analitza els principals reptes en la provisió de suports per garantir el ple exercici dels drets d’aquest col·lectiu.
Reptes clau
Els factors de complexitat més comuns són:
- Les patologies cròniques (42,7%).
- Els entorns relacionals desfavorables (28,3%).
- Les alteracions de conducta (26,5%).
Aquestes circumstàncies dificulten la planificació dels suports necessaris, especialment en els casos més greus. L’informe destaca que un 11,8% de les persones acumula quatre o més factors de complexitat, mentre que un 23,7% no presenta cap factor actiu.
La joventut, un període especialment vulnerable
Les dades reflecteixen que la complexitat acumulada és més freqüent en les persones joves:
- Un 33,1% de les persones entre 18 i 44 anys afronta tres o més factors simultanis.
- Aquesta proporció disminueix al 21,7% entre els 45 i els 64 anys i al 19,2% en majors de 65 anys.
D’altra banda, les persones més grans tenen més probabilitats de no presentar factors de complexitat o només un. Això posa en evidència que la joventut és una etapa especialment crítica, on els suports adaptats són més necessaris.
Diferències entre dones i homes
L’informe també revela una influència notable del gènere en els factors de complexitat:
- Les patologies cròniques i els entorns desfavorables són més freqüents en dones (43,9% i 30,5%, respectivament) que en homes (41,7% i 26,5%).
- En canvi, les conductes addictives afecten més els homes (12,3%) que les dones (6,5%).
Aquestes dades apunten a la necessitat d’adaptar els suports considerant les diferències de gènere i les problemàtiques específiques associades.
Cap a una provisió de suports adaptada a la realitat
L’estudi subratlla la importància d’integrar els factors de complexitat en la planificació dels suports. Garantir una atenció adaptada és essencial per promoure el benestar i la plena inclusió de les persones amb discapacitat.
En aquest sentit, es va presentar un protocol d’intervenció per gestionar les alteracions de conducta, desenvolupat per Mayte Peña, psicòloga de FUTUCAM. Aquest protocol proporciona pautes per afrontar situacions crítiques i aposta per una intervenció preventiva en cada cas.
Un informe per millorar la provisió de suports
L’informe complet i els seus resums accessibles ja es poden consultar en línia. Aquest treball ha estat possible gràcies al finançament del 0,7% de l’IRPF estatal destinat a programes d’interès general i la col·laboració d’entitats com Som – Fundació, Fundación Aragonesa Luis de Azúa, Fundación de Apoyos Cantabria, Fundación Canaria Sonsoles Soriano Bugnion, FUTUCAM, FUTUDIS, Fundación Kyrios de apoyo personal, FUTUMAD que han aportat dades i experiència per fer possible aquesta investigació.
Per a més informació sobre l’estudi, fes clic aquí.