Categories: Suport a la presa de decisionsPublished On: 8 de juliol de 2020

 

Des de Som – Fundació celebrem l’aprovació de l’avantprojecte de Llei de reforma del Codi Civil en matèria de persones amb discapacitat que va dur a terme el Consell de Ministres el 7 de juliol. Gràcies a aquest avantprojecte es deixa enrere la incapacitació, entesa com un estat civil, i introdueix canvis en la regulació de les institucions de guarda i protecció de les persones amb discapacitat.

La reforma, que ara haurà d’iniciar el seu tràmit parlamentari, pretén adaptar la legislació espanyola a les exigències de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, signada per Espanya l’any 2008.

Aquesta iniciativa dona compliment al mandat de l’article 12 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que obliga els Estats a garantir la igual capacitat jurídica de les persones amb discapacitat en tot el tràfic jurídic sense restriccions ni exclusions, prestant suports a la presa de decisions quan calgui, però sense substituir a la mateixa persona. La norma insisteix que els poders públics han d’assegurar un sistema de suports i salvaguardes adequats a les persones amb discapacitat tenint en compte la seva voluntat, desitjos i preferències.

La reforma elimina la situació d’incapacitació o “capacitat modificada judicialment” regulada al Codi Civil pel suport, terme que engloba des de l’ajuda tècnica en la comunicació de declaracions de voluntat fins a la representació o substitució a la presa de decisions, únicament quan el suport no pugui donar-se d’una altra manera. Per tant, es garanteix un model de provisió de suports alineat amb la Convenció.

Igualment, desapareixen les figures de la tutela per a les persones majors d’edat, la pàtria potestat prorrogada i la pàtria potestat rehabilitada, figures que no responen al sistema de promoció de l’autonomia de les persones adultes amb discapacitat que es proposa en l’avantprojecte.

Finalment estableix que no podran prestar cap dels suports a la presa de decisions que es preveuen, els que per una relació contractual prestin serveis assistencials o residencials a la persona que necessiti el suport de què es tracti.

Compartir