Categories: Fundació, Sin categoríaPublished On: 28 d'abril de 2023

A la nostra entitat, cada any, celebrem tres esdeveniments importants amb les persones amb discapacitat intel·lectual a qui donem suport. El primer és el dinar de Nadal, després el dinar de Reis a Lleida i el tercer, però no per això menys important, la Feria de Abril, que celebrem a Barcelona.

La trobada a la Feria de Abril és un esdeveniment imolt divertit i emocionant. Més de 200 persones amb discapacitat intel·lectual a qui donem suport a la capacitat jurídica, persones treballadores i voluntàries ens reunim a la caseta de la Hermandad Rociera Los Romeros de Nou Barris per cantar, ballar, compartir i celebrar la vida plegats en un ambient divertit i festiu.

Aquest esdeveniment té el seu origen fa més de 15 anys. L’any 2007 vam organitzar la primera trobada a la Feria de Abril i, des d’ençà, sempre l’hem celebrat allà mateix. Aquesta trobada sorgeix dels encontres mensuals que organitzem per fomentar les relacions socials, potenciar la inclusió social i incrementar el sentit de pertànyer a Som – Fundació entre les persones usuàries. Unes trobades que van quedar en suspens l’any 2020 per mor de la pandèmia, i que ara, juntament amb la Feria de Abril, recuperem per tornar a gaudir plegats i tenir un contacte directe més freqüent amb les persones a qui donem suport.

La solitud de les persones amb discapacitat intel·lectual

Una de les principals vulnerabilitats que solen patir les persones amb discapacitat intel·lectual és una xarxa de relacions personals molt feble o inexistent. Això provoca situacions de solitud no desitjada, ja que sovint pateixen exclusió social i tenen menys oportunitats per connectar-se amb altres persones.
Això és més greu en les persones que tenen una provisió de suports, ja que una part considerable no té família o el seu entorn familiar li fa més mal que bé.

Som – Fundació no pot substituir un vincle tan profund com el de la família, i en som plenament conscients. No obstant això, tampoc ens volem quedar amb els braços creuats. Així, vam decidir crear esdeveniments on es poguessin trobar amb nosaltres, altres persones a qui donem suport i les persones voluntàries. I la Feria de Abril és una mostra de l’èxit rotund d’aquestes trobades: les persones, cadascuna amb el seu grau d’autonomia i capacitats, es troba amb els altres en un ambient divertit, amable i festiu, parlen entre ells, saluden i coneixen als treballadors i treballadores de la fundació, rompen amb la seva rutina i amb amb aquesta terrible sensació d’estar sol al món. I per a nosaltres és un goig que no es pot explicar amb paraules veure’ls passar-s’ho tan bé.

Per ajudar a combatre la solitud no desitjada de les persones amb discapacitat intel·lectual, és important que la societat faci un esforç per comprendre les seves necessitats i donar suport a les seves aspiracions. Això inclou la creació de programes d’integració social i laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual, la promoció d’oportunitats educatives per a aquesta població i la conscienciació sobre els prejudicis i estereotips que sovint es fan sobre les persones amb discapacitat intel·lectual.

Compartir