Categories: FundacióPublished On: 12 de setembre de 2022
personas en comision europea

La setmana passada vam viure uns dies ben intensos a Som — Fundació. Hem assistit al congrés Europe in action to end segregation, organitzat per Inclusion Europe a Brussel·les, després de dos anys sense trobar-nos per mor de la pandèmia. Aquesta trobada aplega entitats i federacions d’arreu d’Europa, i és tota una oportunitat per compartir avenços i dibuixar, tots junts, l’horitzó cap a on volem caminar.

Aquest cop hi hem anat amb dues persones amb discapacitat intel·lectual a qui donem suport a la presa de decisions, la Cristina i el Jordi. La Cristina i el Jordi són dues persones que viuen de forma independent amb suports i, a més, treballen a una empresa ordinària, quelcom encara poc habitual en el col·lectiu i un dels principals reptes a assolir a tots els països europeus. Allà, han pogut descobrir les experiències de companys d’arreu d’Europa, conèixer-se, parlar, compartir i sentir-se reflectits l’un amb l’altre amb les experiències viscudes que els uneixen malgrat la barrera idiomàtica o les diferències culturals.

personas vuelan a bruselas

Així, hem tingut l’oportunitat de conèixer l’Elisabeta Moldovan, una activista per la desinstitucionalització de Romania, que ens va explicar la seva colpidora història a diverses institucions del seu país, en les quals va patir agressions, atacs i violència, fins que va poder fugir. També hem conegut la Katerina, d’SPMP, una persona amb discapacitat intel·lectual de la República Txeca que, recentment, ha aconseguit feina a una companyia de teatre, i amb la qual han creat un bonic lligam, sobretot amb la Cristina. També hem tingut l’oportunitat de conèixer als nostres companys de Vaimupuu, d’Estònia, i el seu projecte d’Accessibilitat cognitiva. A més, ens hem pogut retrobar amb els companys de diverses delegacions de Plena Inclusión i, junts, hem format una delegació nacional d’unes 10 persones.

Hem tornat encantats amb l’experiència i amb la sensació d’haver iniciat un llarg però engrescador camí amb la resta dels nostres amics europeus.

See you next year in Tallin!

Compartir