A Som – Fundació creiem fermament que totes les persones tenen el dret a viure de manera independent, també les persones amb discapacitat intel·lectual. L’article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides reconeix el dret, en igualtat de condicions, de totes les persones amb discapacitat a viure de manera independent i a ser incloses a la comunitat, amb la llibertat d’escollir amb qui viure i com fer-ho.
En aquesta línia, el govern estatal, amb la voluntat d’alinear-se amb la convenció, va aprovar el passat 11 de juny l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització, que suposa un pas més cap a la transformació dels models de vida i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual i cap a la garantia dels seus drets.
Per donar resposta a aquesta realitat, Som – Fundació va crear l’any 2013 el programa Vull viure a casa, una iniciativa que proporciona els suports necessaris perquè les persones a les quals atenem puguin viure de manera autònoma, evitant així la necessitat de viure en una institució. L’objectiu principal del programa és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, augmentant el seu creixement personal i la seva capacitat de prendre decisions sobre com viure i com gestionar les activitats bàsiques de la vida diària.
Com ho fem
Oferim un acompanyament adaptat a cada persona per ajudar-los a aprendre a viure de manera autònoma. Aquest suport inclou activitats destinades a millorar la seguretat, mantenir o millorar la salut i incrementar la confiança en les seves capacitats. Ens centrem especialment en les persones que es troben properes a la jubilació. Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen tendència a patir envelliment prematur. Els nostres suports se centren en potenciar la seva autonomia per evitar que hagin d’anar a viure a una institució prematurament.
Desinstitucionalització
Fomentem la vida independent per a les persones amb discapacitat intel·lectual que tenen l’autonomia necessària per viure pel seu compte. Els nostres equips socials elaboren un pla de vida independent per a cadascuna d’elles, assegurant-se que reben el suport necessari per assolir els seus objectius. Aquest suport s’enfoca especialment en persones joves que es troben en una etapa de transició cap a l’autonomia.
Inclusió Social
Un dels reptes més grans del nostre programa és treballar per la sensibilització i l’educació de la comunitat. Ens esforcem per desmantellar actituds sobreprotectores i promoure una visió inclusiva que reconegui les capacitats i els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest acompanyament es tradueix en potenciar la seva participació en les activitats comunitàries, ampliar la seva xarxa social i facilitar la seva plena inclusió.
Compromís social
Cada vegada la societat es mostra més compromesa amb el dret de les persones amb discapacitat a viure de forma independent i gaudir de la seva independència i autonomia. Una mostra és cada vegada rebem més suport d’organitzacions públiques i privades.
La Fundació “la Caixa” col·labora amb el nostre programa des de l’any 2021 per potenciar, sobretot, la vida independent de les persones joves. També hem estat beneficiaris del Fons d’Acció Social de la Fundació Sagrada Família per evitar la institucionalització de les persones grans amb discapacitat.
En l’àmbit públic, enguany hem rebut una col·laboració molt important del departament de Drets Socials per seguir tirant endavant el programa i comptem, des de fa molts anys, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’IMPD.
Si vols conèixer més sobre aquest programa, et convidem a descobrir l’experiència de la Montse i l’Óscar, dues persones a qui acompanyem que van trobar en el programa de Vida Independent de Som – Fundació una oportunitat per viure amb més autonomia i dignitat.