Categories: Oci inclusiuPublished On: 8 de novembre de 2023

La Carmen és una persona activa, desperta i vital. L’energia positiva amb què encara la vida la porta a realitzar un munt d’activitats a la ciutat on resideix, a Manresa: juga al futbol, fa caminades i dedica temps a fer un voluntariat amb persones grans. Totes són activitats dinàmiques que requereixen estar en moviment. Però n’hi ha una que li aporta una calma i una serenitat especials: la pintura.

Aquesta disciplina l’acompanya des de la seva infància. És en ella on troba la pau, la llibertat i l’abstracció necessàries per interpretar el món d’una manera pròpia. A través d’un estil personal que ens recorda al cubisme, la Carmen omple el llenç amb colors vius i crea composicions plenes de mirades asimètriques, cabells desordenats i dents fora de lloc. Hi dedica dues sessions a la setmana i explora totes les possibilitats creatives amb dedicació.

Premis Setba de dibuix i pintura

Animada per la seva passió per la pintura, Carme va participar als Premis Setba a través de la Fundació Ampans. Es tracta d’un certamen específic per a artistes amb discapacitat intel·lectual, de gran rellevàcia en l’àmbit estatal, i que té com a objectiu donar visibilitat i promoure l’expressió artística de les persones del col·lectiu. Enguany hi han participat 1.460 persones de 85 entitats vinculades a la discapacitat intel·lectual de Catalunya. I d’entre totes aquestes obres, la de la Carmen, Pensando en las musarañas, va ser seleccionada com una de les set finalistes.

finalista premis setba

Pensando en las musarañas és un retrat reinventat que la Carmen va crear l’any passat en els tallers de pintura del centre ocupacional de la Fundació Ampans. Arrel de quedar seleccionada com a finalista, va ser exposada a la Pigment Gallery Barcelona des del 28 de setembre fins al 15 d’octubre. Ara, aquesta i altres obres finalistes del concurs es poden adquirir a través de la botiga social de la Fundació Setba. Amb la venda d’aquestes obres, es contribueix al reconeixement del talent dels artistes i al finançament del projecte Magistrals, que ofereix sessions de formació artística a entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual.

Art i discapacitat

Són molts els beneficis de l’art en persones amb discapacitat intel·lectual. Ofereix una forma d’expressió i comunicació que pot ser més accessible per a persones amb dificultats amb la paraula. També ajuda a millorar la concentració, les habilitats motrius, l’autoestima i la capacitat per expressar emocions i pensaments. I la Carme és un exemple viu de com l’art pot ser una eina poderosa per a la inclusió i l’expressió personal. Amb la seva passió i talent, demostra com les persones amb discapacitat intel·lectual poden contribuir de manera significativa al món de l’art i la cultura.

De fet, la seva obra Pensando en las musarañas és un recordatori de la bellesa i la diversitat de la creativitat humana.

Compartir