“ARA VISC COM JO VOLIA”

L’Òscar G. és una persona sordcega que, amb el suport de Som – Fundació, ha aconseguit viure en un pis de forma independent. Però arribar en aquest punt no ha estat gens fàcil.

Viure en una residència d’adults després d’estar en residències juvenils, va significar per a ell un retrocés, ja que es va trobar amb gent que tenia problemes molt diferents als seus. D’altra banda, ens assegura, que va perdre autonomia perquè va deixar de fer coses quotidianes que havia aconseguit aprendre fins en aquell moment, com ara rentar-se la roba o cuinar.

vida-independent-persones-amb-discapacitat-intel·lectualPer aquests motius, ell tenia molt clar el seu projecte de vida: “Volia viure en un pis de forma autònoma i organitzant-me jo el meu dia a dia”. Aquest tema es va treballar des de la fundació i es van coordinar les ajudes que necessitaria d’altres entitats com Apsocecat o la Fundació ONCE. Quan finalment, li vam comunicar que havíem trobat un pis es va posar molt content. No obstant això, el primer dia que va estar-hi sol va sentir una mica d’angoixa perquè l’entorn era desconegut per a ell. L’Òscar ens diu: “Soc una persona independent i, al principi, em sentia inútil perquè no podia valdre’m per mi mateix i necessitava que m’acompanyessin a tot arreu”. Però aquesta sensació va desaparèixer quan va aprendre els recorreguts i va conèixer gent del barri.

L’Òscar és una persona molt activa. Cada dia s’aixeca a les 6 del matí i realitza activitats molt diverses. Una vegada a la setmana va a la Fundació ONCE on assisteix a classes projecte-de-vida-autònoma-discapacitat-intel·lectualde ceràmica, cistelles i maquetes. Els dimecres fa natació en les piscines Picornell; la piscina, ens comenta, li dóna una sensació de relaxació i de llibertat. A més, fa bijuteria a casa seva que, ara mateix, acaba regalant als coneguts perquè no la pot vendre. Però, sens dubte, l’activitat que més li agrada és la lectura: “És com si veiés una pel·lícula amb la meva ment”.

També li agrada molt connectar-se a internet i estar al dia del seu perfil en facebook. Disposa d’una eina que li permet accedir al contingut de les xarxes socials i relacionar-se amb els seus seguidors.

L’Òscar ens comenta que hi ha gent que li diu que no se sentiria capaç de fer tot ell que fa, però com diu ell, les persones es van adaptant a les situacions què es van trobant. Ara se sent molt satisfet d’haver aconseguit viure com ell sempre volia.

Gràcies per compartir la teva experiència amb nosaltres!