Categories: Accessibilitat cognitivaPublished On: 6 de desembre de 2024
  • lectura fácil

Som – Fundació celebra que les primeres comunicacions judicials adaptades a lectura fàcil ja són una realitat per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Recentment, dues persones a qui acompanyem a Terrassa han rebut interlocutòries adaptades a les seves capacitats de comprensió. Això ha estat possible per un acord de col·laboració entre el jutjat i l’Associació Lectura Fàcil, que ha estat l’encarregada de l’adaptació dels documents. Aquesta fita representa un pas endavant en l’exercici de drets d’aquest col·lectiu i en la promoció de l’accessibilitat cognitiva.

Josep Tresserras, gerent de Som – Fundació i representant de Suport a la Capacitat Jurídica de Dincat, ha destacat que “rebre documents judicials adaptats en lectura fàcil és una fita històrica en la lluita per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest tipus d’adaptació és essencial perquè les persones puguin comprendre decisions tan rellevants com les que afecten les mesures de suport, un aspecte fonamental per a la seva autonomia i inclusió“.

Accessibilitat cognitiva
Aquest avenç coincideix amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que enguany posa l’accent en la necessitat d’incloure l’accessibilitat cognitiva en els plans d’Accessibilitat Universal. Dincat, entitat que agrupa organitzacions en defensa de les persones amb discapacitat intel·lectual, recorda que garantir aquesta accessibilitat és clau per facilitar la inclusió social i la participació plena en la comunitat.

Què és la lectura fàcil?
La lectura fàcil és una tècnica d’adaptació de textos que segueix criteris de simplificació lingüística i de disseny per fer més comprensibles els documents a persones amb dificultats de comprensió lectora, com ara les persones amb discapacitat intel·lectual, gent gran o persones nouvingudes. Aquest tipus d’adaptació no només facilita la comprensió, sinó que també fomenta l’autonomia personal i l’exercici dels drets de la ciutadania.

Des de la nostra entitat considerem que la recepció de les primeres interlocutòries adaptades suposa un pas fonamental en l’aplicació efectiva de la reforma del Codi Civil català, que posa l’accent en el suport a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.

Compartir