Un equip format per dues persones treballadores de Som – Fundació i una persona amb discapacitat intel·lectual a qui donem suport a la presa de decisions ha viatjat aquest cap de setmana a Sevilla per assistir al primer Encuentro Plena Internacional, organitzat per Plena Inclusión España i Plena Inclusión Andalucia.
L’objectiu principal d’aquest congrés ha estat esdevenir un espai de trobada amb entitats nacionals i internacionals per aprendre uns dels altres. Van parlar sobre les iniciatives més capdavanteres que s’estan portant a terme actualment arreu d’Espanya i del món per millorar la independència, l’autodeterminació i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Hi van participar 180 persones de 8 països diferents, com Argentina, Brasil, Portugal, Regne Unit i Taiwan. 1 de cada 3 participants han estat persones amb discapacitat intel·lectual.
L’expedició catalana l’han format la nostra companya Maria Pàmies, coordinadora de l’Àrea Social de Som – Fundació i Ivan Matilla, auxiliar social, que van viatjar a Sevilla amb n’Antonio, a qui donem suport a la presa de decisions, per explicar el projecte pilot de suports autodirigits. Aquest projecte és capdavanter a l’estat espanyol i l’estem executant nosaltres a Catalunya. Els suports autodirigits volen que la persona usuària sigui la que decideixi on van els diners dels suports que rep.
Gràcies a això, el nostre equip va tenir un paper rellevant al congrés. Va dinamitzar el taller Innovación en el sistema de apoyos: la persona toma el control, en el qual hi van participar 35 persones. Aquest taller va consistir a establir un repte relacionat amb la innovació i que permetés a la persona usuària guanyar autodeterminació, tal com persegueix el projecte pilot de suports autodirigits. D’aquesta manera, es van posar sobre la taula temes tan rellevants com la importància de la comunicació a les persones usuàries de les diferents opcions que hi ha al seu abast sense condicionar-les. De fet, la presència de l’Antonio va ser de gran ajuda perquè va poder explicar la seva experiència, que va servir com exemple a l’hora de desplegar un suport autodirigit.
A més a més, es van tocar temes tan rellevants com reduir les restriccions a persones que tenen conductes desafiants, aconseguir més respecte a les persones que viuen a residències, com tenir més relacions amb les persones del barri o poble i viure en comunitat.