Categories: Accessibilitat cognitivaPublished On: 14 d'octubre de 2024

Estem molt contents d’anunciar que hem renovat el nostre acord de col·laboració amb el grup de recerca TransMedia Catalonia per quatre anys més!

TransMedia Catalonia és un grup de recerca interdisciplinari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), fundat el 2004 i que se centra, entre d’altres, en la investigació de l’accessibilitat en la comunicació. També treballa en l’avaluació amb usuaris i en la implementació de noves tecnologies per millorar l’experiència d’accessibilitat en diversos formats i plataformes.

Per a nosaltres, l’accessibilitat a la informació i la comunicació és clau per garantir la inclusió i l’exercici de la ciutadania plena de les persones amb discapacitat intel·lectual. L’àmbit de l’accessibilitat cognitiva ha estat inclòs recentment en el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, però és un terreny on encara hi ha molt per explorar. En aquest sentit, creiem que és estratègic col·laborar en projectes d’investigació dirigits, precisament, a fer més efectiu l’accés a la informació a les persones amb dificultats de comprensió lectora.

Nous formats audiovisuals

L’acord de col·laboració amb el grup Transmedia Catalonia va començar l’any 2021. De llavors ençà, les persones a qui acompanyem han participat en experiments i testatges de diversos projectes innovadors, com el projecte MediaVerse, finançat per la Comissió Europea. Aquest projecte tenia com a objectiu explorar nous formats audiovisuals accessibles a persones amb discapacitat. Una de les iniciatives destacades del grup va ser la creació d’un recorregut immersiu per les nostres instal·lacions, enregistrat amb càmeres 360º, i amb explicacions adaptades per a persones amb discapacitats auditives i visuals. Això ha estat un primer pas important en l’exploració de les tecnologies immersives i interactives per a activitats amb les persones a qui acompanyem.

Innovació en lectura fàcil

A més,  hem participat en diversos projectes d’investigació centrats en la lectura fàcil, una metodologia que facilita la comprensió de documents mitjançant l’ús de textos, disseny i  icones accessibles. Així, l’any 2023 vam participar en un projecte d’investigació sobre l’eficàcia de la lectura fàcil. Les investigadores van analitzar diferents estratègies per millorar la comprensió, com l’ús d’imatges o la repetició d’informació. Els resultats ens permetran crear materials més accessibles per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquest any 2024 hem col·laborat en el Projecte WEL, que explora la lectura fàcil parlada. L’enfocament d’aquest projecte va sorgir arrel d’una conversa amb els professionals de la nostra entitat, que van transmetre la necessitat que hi hagués continguts fàcils a les visites culturals. Així, aquest estudi s’ha centrat en l’impacte de la velocitat de la lectura o en la durada de les pauses de cara a millorar la comprensió, amb l’objectiu de desenvolupar audioguies accessibles.

  • focus group
Seguim avançant en accessibilitat

Els resultats d’aquestes investigacions es donaran a conèixer pròximament en publicacions especialitzades i ajudaran a millorar el nivell de comprensió de la informació en persones amb dificultats.

Mentrestant, la renovació d’aquest conveni ens permetrà continuar treballant per millorar la qualitat dels continguts accessibles, adaptats a les necessitats de les persones a les quals donem suport i a contribuir en la construcció d’una societat més amable i inclusiva.

Compartir